bodek1
|
Wysłany: Sro Gru 19, 2007 12:31 am Temat postu: resory |
|
|
Nie mogłe się wypowiedzieć na wielu stronach tego forum to może tutaj! Dotyczy Kolegi i resorów , które mu sprzedałeś . Mam nadzieję , że wykażesz się tolerancją i tego postu nie wykasujesz!!! A jeżeli wykasujesz to..... no cóż
Tomek do Ciebie kilka słów wyjaśnienia: co klienta obchodzi , że masz bałagan w stanach magazynowych? co klienta obchodzi , że \"Twój\" kurier dał ciała? co ma do wysokości \"stania\" auta na resorach stan amortyzatorów , odbojów ? Co do sprężyn to się zgodzę , ale w tym przypadku nie ruszając sprężyn , a zakładając nowe resory dlaczego auto siadło? Resory kolego Tomku wymieniamy nie tylko wtedy kiedy są popękane , ale także wtedy kiedy są już wypracowane co objawia się ich wyprostowaniem albo wygięciem w drugą stronę . Tzw. hamrowanie czy młotkowanie jest działaniem tylko na jakiś czas i rzeczywiście tu już dużo zależy od między innymi stanu amortyzatorów . Bo oczywistym jest , że jaeżeli amor jest słaby i nie tłumi resorów to te szybciej się zużywają . Dołożenie pióra do resorów powoduje utwardzenie auta co też wymusza zastosowanie amortyzatora o innych parametrach . Oczywiście jeżeli ktoś chce jeździć kartoflem to jego sprawa - nie piszę tutaj o imprezach off0roadowych bo do takjowych faktycznie czasami zmienia się charakterystykę i resorów i amortyzatorów żeby poprawic trakcję terenową. Nigdy / a żyję już blisko pół wieku / nie słyszałem o sytuacji żeby klient kupujący nowe resory miał je sobie dopasować poprzez hamrowanie . To jakaś paranoja .,a Kolega ma rację bo to tak jak kupić błotnik pod postacią kawałka blachy i go sobie samemu wyklepać . Resory w poldku też wymieniałem , ale na Boga nowy resor nigdy nie wymagał hamrowania . Owszem jak ktoś nie chciał wydawać kasy na nowe to się je klepało tak jak w dużym fiacie , żukach czy nawet kaszlaku . Ale to działania tylko doraźne . Zmęczenie materiału powodowało , że w krótkim czasie ten klepany resor \"siadał\" . TO OCZYWISTE . Gdyby to na mnie trafiło to masz natychmiast odesłane resory i albo zwrot kasy , albo wymiana na towar właściwy o odpowiednich parametrach . Pzdr. Bodek |
|